8x vejce v hlavní roli
Vejce mějte v jídelníčku pravidelně, nejen o Velikonocích
Vejce jsou nutričně cennou potravinou. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, tuků, vitamínů i minerálních látek a jsou dobře stravitelná.
Nové výzkumy vyvrátily dřívější obavy z konzumace vajec, především žloutků, jelikož jsou bohatá na obsah cholesterolu a tuků. V tomto směru je ale efektivnější snížení konzumace živočišných tuků a eliminace nevhodných kulinárních úprav (smažení, fritování).
A co tedy s vykoledovanými vejci?
1. Chléb s máslem, vejcem a k tomu nějaká zeleninka
Nevím jak u Vás, ale u nás je tahle nejobyčejnější kombinace nejoblíbenější. Mňam! Pokud potřebujete odlehčit od tuků, namísto másla je skvělý tvaroh nebo čerstvý sýr typu lučina.
2. Sendvič s vejcem a tuňákem
Tohle je opravdu skvělá svačina!
Oblíbená a chutná kombinace, ideálně s celozrnným chlebem, který lze potřít lehce hořčicí. A nezapomeňte opět na zeleninku...:-)
Variant je ale nespočet a domácí příprava se s kupovanými variantami sendvičů a baget opravdu nedá srovnávat.
3. Vaječná pomazánka
Každá rodina má tu svou oblíbenou...
Recept je jednoduchý, vejce natvrdo nakrájíme a smícháme s „něčím“. To „něco“ může být tvaroh, čerstvý sýr (žervé apod.), odkapaný jogurt či zakysaná smetana apod.
Recept na jednu takovou s ředkvičkama najdete např. zde http://www.stobklub.cz/recept/103399/s/
Pokud je základem vašich pomazánek máslo, pomazánkové máslo nebo majonéza doporučuji odlehčit od množství tuku. Nemusíte se bát, pomazánky jsou i přesto vynikající. Ochutit lžičkou majonézy je povoleno, ale vejce by v majonéze plavat opravdu neměla.
Do pomazánky lze pro obměnu přidat např. cibuli, jarní cibulku, medvědí česnek, pažitku, nastrouhanou mrkev, ředkvičku, tuňáka atd. Dochutit lze solí, pepřem, lžičkou hořčice nebo již zmíněnou majolkou.
Vyzkoušet můžete i variantu vaječné pomazánky s koprem. Tuhle báječnou pomazánku donesla na ochutnávku jedna z klientek do kurzu STOB. Kopr udělá z obyčejné vajíčkovky delikatesu.
Můj oblíbený recept: 1 velké balení lučiny, 1 - 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce majonézy, 6 vajec a nakrájený, čerstvý kopr. Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
4. Pomazánka z vajec a cizrny
Tahle kombinace mě uchvátila. Skrze dceřinu alergii na bílkovinu kravského mléka jsem musela naše oblíbené pomazánky přetvářet do bezmléčných podob a tenhle pokus u nás doma předčil i originál.
Recept: 100 g uvařené cizrny rozmixujte se 4 vejci a lžící majonézy. Lze přidat i 2 lžíce bílého jogurtu, dochuťte solí a pepřem.
5. Skotská vejce
Ingredience
400 g mletého (libového) masa, 4 ks vajec, 1 syrové vejce, sůl, pepř, oblíbené koření
Postup
Mleté maso promíchejte se syrovým vejcem a vašim oblíbeným kořením. Natvrdo uvařená vejce oválejte v mouce (maso na nich bude lépe držet), obalte v masové směsi a upečte v troubě.
V originálním receptu se vejce v masové směsi ještě obalují ve strouhance a smaží či fritují. Tohle si ale odpouštíme a namísto smažení pečeme v troubě.
Na talíři podávejte rozpůlené, vypadá to moc hezky...:-)
A kdo by si chtěl vaření urychlit, pak nemusí balit každé vejce zvlášť, ale vytvoří jednoduše roládu.
6. Salát NICE
Vejce se skvěle hodí i do zeleninových salátů, salát tak obohatíte o cenné bílkoviny.
Ingredience
Brambory 400 g, zelené fazolky 400 g, konzervovaný tuňák 200 g, zálivka, vejce 4 ks, ledový salát, černé olivy
Postup
Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na plátky a lehce posolte.
Mražené fazolky povařte pár minut ve slané vodě a poté propláchněte co nejvíce studenou vodou (zůstanou krásně zelené) a také nakrájejte na šikmé kousky.
Připravte si zálivku ze 4 lžic panenského oleje, 2 lžic medu, 2 lžic francouzské hořčice a citrónové šťávy.
Salát natrhejte na malé kousky a dejte do velké mísy. Promíchejte s fazolkami, bramborami a zálivkou. Na talíři ozdobte svou porci kousky tuňáka, poklaďte vejcem a olivami.
7. Španělský ptáček tak nějak jinak
Miluji tohle jídlo, ale jeho příprava je na mne zdlouhavá. Z originálního receptu jsem si ponechala suroviny, ale vařím rychleji a doma všem chutná!
Ingredience
Cibule, olej, sůl, pepř, hovězí zadní maso, nakládané okurky, kvalitní párky (ale ty lze vynechat), vejce natvrdo, plnotučná hořčice, rýže
Postup
Na oleji osmahněte cibuli a hovězí maso (dle nálady krájím na plátky nebo také na nudličky) a opečte, případně přidejte uzeninu. Přidejte vodu a poduste, dokud není maso měkké. Přidejte na kousky nakrájené okurky a vařená vejce, aby se v jídle ohřály. Namísto části vody přidávám i kyselý okurkový lák.
8. Zlatá, chutná klasika
Netřeba psát recepty, každá rodina má již svou oblíbenou a vyladěnou recepturu. Ale za připomenutí určitě stojí!
- Brambory, špenát a vejce
- Koprová omáčka
- Kulajda
- Omáčka ze zelených fazolek atd.
Omáčky odlehčíte, když namísto šlehačky použijete 12 % smetanu na vaření nebo zakysanou smetanu.
Článek jsem napsala pro projekt Výzva 52, některé fotky a recepty jsou z "kuchyně" společnosti STOB.