Božské muffiny z celozrnné mouky
25.3.2015
Muffiny jsou prostě boží. Existují desítky slaných a stovky sladkých variant a oceňuji i jejich praktické "balení", což se hodí, když si hlídáte příjem kilojoulů a svoji hmotnost.
Mrkové muffiny
V míse smíchejte suché ingredience
- 150g celozrnné špaldové mouky
- 70g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 sody
- 85g ovesných vloček
- 100ml mléka (lze nahradit rostlinným nápojem)
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje
- šťáva z jednoho pomeranče
- 300g najemno nastrouhané mrkve.
Suchou a mokrou směs smíchejte zvlášť a pak je spojte krátkým promícháním a plňte ze 3/4 do formiček.
Výsledek 16ks. 1ks 450kJ, B3g, T4g, S16,5g (z toho cukr 5g, čili v jednom muffinu je přibližně 1kostka cukru).
Perníkové muffiny
Suchá směs
- 150g celozrnné špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 sody
- 70g cukru
- lžička skořice, lžíce perníkového koření.
Mokrá směs
- Máslo 70g (nebo jiný tuk)
- 2 vejce
- 240 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
- z 1/2 pomeranče kůra a vymačkaná šťáva
Výsledek 14ks. 1ks 500kJ, B2,5g, T6g, S15g (opět cca 1kostka cukru v jednom muffinu).
Formičky na muffiny mohou mít různé podoby a dětem více chutná