Brněnské dny pro zdraví
V rámci akce jsme připravili opravdu „výživnou“ výstavku a přednášku s názvem „Módní výživové směry - mají smysl?“ v prostorách knihovny Jiřího Mahena v Brně.
O akci akci byl k našemu velkému a milému překvapení nemalý zájem.
Přednášení jsem se ujala já a představila jsem posluchačům alternativní výživové směry, konkrétně vegetariánství, makrobiotiku, raw, paleo, bezlepkové a bezmléčné stravování.
Posluchače jsem seznámila i s novějšími pojmy, které se v oblasti stravování objevují a to s „mindful eating“ a se stravováním udržujícím zdravou mikrobiotu. Pro úplnost jsem představila také oficiální výživová doporučení tak, jak jsou prezetována odborníky směrem k široké veřejnosti a zdůraznila jsem, že není nutné se k těmto doporučením stavět zády.
Čím extrémnější dietu si totiž vybereme, ve smyslu eliminace potravin či celých potravinových skupin, tím nutnější jsou hlubší znalosti, aby nedocházelo k energetickým a nutričním deficitům a jídelníček byl opravdu vyvážený a pokryl potřeby konkrétního jedince. Posluchačům jsem několikrát během přednášky zdůraznila, že je nutné pamatovat na pravidelný přísun ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a ryb, které jsou v jídelníčcích stále podceňovány.
V rámci „výživné“ výstavky zájem vzbudilo znázornění obsahu cukru v běžně dostupných potravinách a nápojích. Děti i dospělí byli velmi překvapeni, kolik cukru obsahují jejich oblíbené dobroty! Zjistili např. že po snědení jedné tabulky čokolády nebo po vypití jedné krabičky slazeného kefíru dalece převýší doporučené množství cukru/den, a to ještě nezapočítali cukr z ovoce a dalších potravin, které během dne také přijmou.
Rozpoutala se také diskuse na téma vláknina v našem jídelníčku u části věnované porovnání výrobků z celozrnné mouky s jejich klasickými ("bílými") variantami.
Pro účastníky, velké i ty nejmenší, byla připravena celá řada kvízů. Mladší děti například rozeznávaly jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, starší sourozenci a rodiče i různé druhy luštěnin a obilovin. Cílem bylo inspirovat návštěvníky k širšímu využití těchto základních surovin v kuchyni.
Součástí výstavy bylo i bezplatné měření na přístroji Tanita s odbornou interpretací výsledků. O měření byl veliký zájem a snad výsledky budou všem změřeným sloužit jako motivační nástroj k práci na svém životním stylu a způsobu stravování.
Na této váze analyzuji i účastnice kurzu STOB
Budeme se na Vás těšit i na dalších vzdělávacích akcích. Setkávat se osobně nás baví a inspiruje :-)