Černa čočka
- čočka svým vzhledem opravdu připomíná kaviár
- její příprava je rychlá, údajně se nemusí ani namáčet
- při vaření se nerozváří, nerozpadá a nanasákne do sebe tolik vody, je tedy perfektní i do salátů a pomazánek
- skvěle chutná
- jídlo z ní připravené lahodí i oku - černá barva čočky si přímo říká o kombinaci s barevnými paprikami, mrkví nebo žloutkem
Mé první recepty
- Zákadní příprava
I když se údajně nemusí namáčet, já ji na cca hodinku namočila a pak cca 1/2 hodinku vařila doměkka.
- Čočková pomazánka s pečenými paprikami
200g uvařené černé čočky rozmixujte s pečenými paprikami (kupuji v Lidlu, nakládané v oleji, spotřebuji cca 1/2 balení paprik), 3 lžícemi vody, 2 lžícemi oleje z paprik a 1 lžící umeoctu. Umeocet je slano-kyselý ocet, pokud jej nemáte, stačí osolit.
- Čočková pomazánka s grilovanými cuketami
200g uvařené černé čočky rozmixujte spolu se 2 menšími uvařenými mrkvemi, grilovanými cuketami (opět kupuji v Lidlu a použiji 1/2 balení), 3 lžíce vody, 2 lžíce oleje z cukety, 1 lžíce umeocta a 1/2 stroužku česneku. Konzistenci pomazánek i její chuť lze upravovat dle Vašich zvyků přidáním vody, oleje, koření atd.
- Černá čočka s rýží basmati
Tak tenhle recept byla opravdu velká improvizace, ale výsledek předčil očekávání celé rodiny.
Na troše oleje osmahněte 1 červenou cibuli, 1 malou cuketu, 6ks žampiónů. Ochuťte 1 lžící umeoctu (či osolte a okyselte), 2 lžičkami cukru, 2 lžičkami Koření na rýži (fma Sonnentor), chvíli osmahněte, aby se z koření uvolnila chuť a vůně do jídla. Podlejte trochou vody a cca 15 minut duste. Poté přidejte 500g uvařené černé čočky a ještě chvíli duste. Podávejte s rýží basmati. Tato aromatická rýže s k luštěninám vyborně hodí.
Čočka během přípravi na pánvi
Čočka na talíři s rýží, mohu jen dodat, že lépe chutná než vypadá..:-)