Na trhu jsou dnes k dostání různá ořechová "másla", můžete si vybrat např. arašídové, kešu, mandlové, lískoořechové, kokosové nebo ze slunečnicových semínek, které vybírám já, neb mám dcery alergické na ořechy.
Domácí nutela má ve srovnání s tou kupovanou mnohem méně cukru. Kupovaná verze obsahuje cca 55 % cukru, já přidávám asi 20 % cukru.
Výsledný obsah cukru je samozřejmě zcela na vás. Můžete si vyrobit nutelu zcela bez cukru nebo použít čekankový sirup nebo inulin.
Pozor na výběr ořechového másla. Já doporučuji čisté, tzn. bez soli, cukru, koření atd.
Pro srovnání, koupená nutela má složení: cukr, palmový olej, lískové ořechy (13 %), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,4 %), odtučněné sušené mléko (6,6 %), sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, vanilin.
Nutričí složení ve 100 g: Energie 2 278 kJ, bílkoviny 6 g, tuky 31,6 g, sacharidy 57,6 g, z toho cukry 56,8 g.
Domácí nutela má složení: ořechové máslo, cukr, kakao.
Nutriční složení na 100g: Energie 2 204kJ, bílkoviny 14g, tuky 39 g, sacharidy 33 g, z toho cukry: 26 g.