Hygiena v kuchyni

8.4.2015

7. dubna připadá na Světový den zdraví. Letos je věnován tématu bezpečnosti potravin. Je to téma velmi podceňované a proto o něm musím informovat.

Veřejnost je často rozhořčena skrze aditiva (éčka), rezidua pesticidů či jiná chemická nebezpečí v potravinách. Riziko mikrobiologické je ale mnohem reálnější a větší! A mnohdy si jej přivodíme sami nesprávnou hygienou potravin.

Dodržujte 5 jednoduchých pravidel dle WHO

  1. čistota a správné mytí konzumovaných potravin
  2. oddělování syrových a hotových potravin
  3. dostatečná tepelná příprava
  4. skladování potravin při adekvátní teplotě
  5. používání pitné vody a kvalitních surovin k jejich přípravě

Podívejte se i na krátké instruktážní video SZÚ s názvem Jak z nezávadných potravin připravit nebezpečné jídlo.

Více zde: Na infekce z potravin stále umírají lidé.

Teplé počasí se blíží a s ním i vyšší riziko mikrobiálních otrav z jídla. Samozřejmě vám přeji, ať se vám žádní mikrobi nepřipletou na talíř.


Nejnovější články