Hygiena v kuchyni
8.4.2015
7. dubna připadá na Světový den zdraví. Letos je věnován tématu bezpečnosti potravin. Je to téma velmi podceňované a proto o něm musím informovat.
Veřejnost je často rozhořčena skrze aditiva (éčka), rezidua pesticidů či jiná chemická nebezpečí v potravinách. Riziko mikrobiologické je ale mnohem reálnější a větší! A mnohdy si jej přivodíme sami nesprávnou hygienou potravin.
Dodržujte 5 jednoduchých pravidel dle WHO
- čistota a správné mytí konzumovaných potravin
- oddělování syrových a hotových potravin
- dostatečná tepelná příprava
- skladování potravin při adekvátní teplotě
- používání pitné vody a kvalitních surovin k jejich přípravě
Podívejte se i na krátké instruktážní video SZÚ s názvem Jak z nezávadných potravin připravit nebezpečné jídlo.
Více zde: Na infekce z potravin stále umírají lidé.
Teplé počasí se blíží a s ním i vyšší riziko mikrobiálních otrav z jídla. Samozřejmě vám přeji, ať se vám žádní mikrobi nepřipletou na talíř.