Jak zhubnout a zhubnutá kila dlouhodobě udržet?

10.9.2024
jak zhubnout a vahu udrzet_lenka vymlatilova

Ze studií vyplývá, že lidé nejčastěji po půl roce začínají pracně zhubnuté kilogramy nabírat zpět.

Do pěti let přibere na původní či vyšší váhu 80 % lidí, v některých studiích je dokonce uváděno až nelichotivých 98 %.  

Klientům pomáhám při hubnutí již 15 let a s mnohými jsem v dlouholetém kontaktu. Které návyky vnímám jako ty klíčové pro trvalé zhubnutí? 


1. Nastavte si realistické cíle i cestu, která do cíle povede

 

Zapomeňte na rychlé diety, které slibují zázračné výsledky za týden nebo dva. Zdravé tempo hubnutí je 0,5 až 1 kg týdně.

K hubnutí vede změna návyků, proto nastavujte změny tak, aby byly realizovatelné a příznivé nejen pro vaše tělo, ale i psychiku. Změny se dějí sice pomaleji, ale dějí se, a je to lepší, než pár týdnů trpět a pak nedělat nic.  

 

2. Změňte stravovací návyky

 

Patnáct let koukám do jídelníčků a úpravy ve stravovacích návycích jsou opravdu třeba. Nejčastěji se setkávám s nepravidelným jedením a zanedbáváním jídla. Klienti také jedí málo zeleniny, upravuji příjem bílkovin a celozrnných produktů. Naopak omezují příjem přidaného cukru a nevhodných tuků.

Klíčem k hubnutí je energetický deficit. Klíčem k hubnutí, ke zdraví i udržení tělesné hmotnosti je vyvážená strava, která poskytuje všechny důležité živiny. S jídelníčkem umím pomoct.

 

3. Pravidelná fyzická aktivita


Bez pohybu to nepůjde. Najděte si fyzickou aktivitu, která vás baví, a zařaďte ji pravidelně do svého týdenního režimu.

Ať už je to chůze, plavání, jízda na kole nebo jóga, důležité je, aby vás pohyb bavil. Pravidelným cvičením nejen spalujete kalorie, ale také výrazně zlepšujete své zdraví, kondici, imunitní systém, odolnost vůči stresu a náladu.

Připojte se například na pravidelné lekce nordic walking. 

 

4. Sledujte svůj pokrok


A to nejen na váze.
Vedení potravinového anebo cvičebního deníku může být velmi užitečné. Pomáhá vám sledovat, co jíte a jak se hýbete, co jste již dokázali a oslavovat malé úspěchy na cestě k cíli. Pomocí deníků můžete případně identifikovat oblasti, kde můžete pomalu a postupně nastavovat další a další změny.  

 

5. Dopřejte si pomoc odborníka 


Pokud máte problém s udržením motivace nebo nevíte, jak začít, zvažte konzultaci s odborníkem na výživu nebo pohybovým trenérem. Pomoc odborníka a s tím spojené lepší výsledky při hubnutí i udržení váhy dokládají i odborné studie. 

Klienti, kteří zůstávají, byť v minimálním kontaktu (například párkrát za rok docházejí na kontrolní analýzu složení těla) si váhu lépe udržují. Uvádějí, že vědomí, že se mají přijít v domluvený termín ukázat, jim pomáhá lépe udržovat nový režim v každodenním životě. 

Také své klienty nabádám, aby nepřicházeli na kontroly jen když se daří, ale ukázali se naopak tehdy, když se nedaří nebo mají pocit, že je toho na ně moc nebo to nezvládají. To je přesně ten bod zlomu, kterým jste prošli již tolikrát a vrátili se ke starým návykům. Udělejte to jinak! V tento okamžik se přihlaste na konzultaci a hledejte nová řešení, jak touto situací projít znovu, ale lépe. 

 

Závěrem

 

Úspěšné zhubnutí a udržení váhy je o trvalých změnách v životním stylu. Není to o krátkodobých dietách a odříkání. Je to cesta, na které se učíte nové návyky, které vám nejen zhubnout, ale také cítit se lépe, nabrat ztracené sebevědomí, zlepšit vaše zdraví a celkově zvýšit kvalitu života. 

 

Chcete-li vědět více, podívejte se na webinář, kde jsem se těmto otázkám věnovala podrobněji a uslyšíte na něm i dvě hostky, které dokázaly zhubnout po 40 kg a váhu udržet. Jaké jsou jejich strategie? Jak to dokázaly? 


Nejnovější články