Kolik váží jídlo před uvařením a po uvaření?
15.4.2021
V praxi často edukuji klienty o změnách hmotnosti a nutričního složení potravin v syrovém a uvařeném stavu. Je důležité si uvědomit, že množství živin a energie ve 100 g potraviny se mění v závislosti na kulinární úpravě a množství vody. A pokud věnujete svým jídelníčkům čas a evidujete si je například v nutričním programu Sebekoučink, byla by škoda o těchto rozdílech nevědět a zápisy nedělat správně.
Sníte-li například 150 g vařené rýže a zapíšete si ji jako syrovou rýži, můžete být zděšeni, kolik energie jste k obědu přijali a po zbytek dne zbytečně omezovat svůj energetický příjem. A samozřejmě to platí i naopak.
Moje kolegyně Hanka Málková ze STOBu vše poctivě zvážila a já jsem to sepsala do článku, na který stojí za to kliknout :-)