Pomazánkové duo

21.2.2017

Brokolicová

  1. Uvařte si brokolici, množství volte dle toho, kolik pomazánky potřebujete.
  2. Uvařenou a vychladlou brokolici zbavte vody a smíchejte s lučinou a ochuťte solí, pepřem, příp. jiným, oblíbeným kořením či bylinkami.
  3. Místo lučiny lze použít polotučný nebo plnotučný tvaroh, popř. odkapaný 10% jogurt (to je má oblíbená varianta).
  4. Brokolice se řadí mezi brukvovitou zeleninu (společně s květákem, kapustou, kedlubnou aj.). Konzumujte pravidelně, neb tyto druhy zeleniny mají prokazatelné antikarcinogenní účinky díky obsahu sirných sloučenin - proto ta typická chuť a vůně..:-)

Dýňová

  1. Upečte si v troubě dýni hokaido. Mladší dýni není třeba loupat, nakrájejte na kostky, pokapejte olejem, lehce posypte oblíbenými bylinkami, kořením (já mám nejraději tymián).
  2. Vychladlou dýni rozmixujte spolu s odkapaným 10% jogurtem, příp. lučinou nebo tvarohem.
  3. Dochuťte solí, pepřem, česnekem či jiným, dle Vaší chuti.
  4. Lze přidat i lžičku majonézy.
  5. Dýně je mimo jiné bohatá na látky ze skupiny karotenoidů, které se vyznačují silnými antioxidačními vlastnostmi. Dle čínské medicíny nám dýně pomáhá od chutí na sladké...:-)

Dobrou chuť...:-)


Nejnovější články