Ranní kaše mají často špatné složení. Umíte si ji připravit správně?

17.1.2022
kase vyziva a hubnuti vymlatilova

 

Ranní kaše jsou ikonou zdravého životního stylu a hubnutí.

A není divu. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků i řady minerálů a fytonutrientů. V zimě po ránu také pěkně zahřejí.

Jenže! Spousta lidí si nepřipravuje kaši nutričně správně vyváženou, a tak snaha o zdravý životní styl může nevědomky přicházet vniveč.

 

Jaké chyby nejčastěji v praxi vidím?

 

1. Vločky uvařené ve vodě a k tomu ovoce

 

Nejjednodušší a nejčastější receptura, kterou u klientů vidím. Ve snaze osekat maximum kalorií, uvaříte nebo namočíte kaši jen ve vodě a přidáte kousek čerstvého nebo sušeného ovoce.

Co je špatně? Kaše je plná sacharidů, chybí v ní bílkoviny i tuky. Bílkoviny vás kvalitně nasytí, potlačují chuť k jídlu a při hubnutí pomáhají udržovat pracně vybudovanou aktivní hmotu. 

 

2. Vločky uvařené v rostlinném nápoji a k tomu zase kousek ovoce

 

Mléko má bohužel delší dobu špatnou pověst, proto ho spousta klientů nahrazuje rostlinnými nápoji. Ty jsou ale opět zdrojem sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů, a pokud si nevyberete mléko sójové, pak nejsou ani zdrojem bílkovin.

Co je špatně? Stejně jako v předchozí variantě chybí bílkoviny a tuky, kaše je navíc ještě bohatější na sacharidy a jednoduché cukry z rostlinného nápoje.

 

3. Instantní kaše je nedostačující

 

Instantní kaši jednoduše zalít horkou vodou a je hotovo!

 

Jenže, taková kaše je opět plná sacharidů, jednoduchých cukrů, chybí v ní bílkoviny a všem je nám jasné, že ovoce je namalované na tom obrázku na obale, ale uvnitř...

 

kase vyziva a hubnuti vymlatilova
Nutriční rozbor instatntní a home made kaše jsem dělala zde a zjistila jsem například, že v instantní jablečné kaši je 13 g přidaného cukru a 2,2 g sušeného jablka!

 

4. Stereotyp

 

Denně to samé dokola. Někomu to vyhovuje, jiného to jednou omrzí, a tak kaši zase pustíte k vodě.

 

Střídejte proto obiloviny, vločky nemusí být jen ovesné. Střídejte nebo míchtejte je se špaldovými, ječnými, jahlovými, žitnými nebo rýžovými. Stejně tak střídejte ovoce, oříšky, semínka. Přizpůsobte kaše ročnímu období a snídejte pestře celý rok.

 

5. Nechutná vám to

 

Prostě to tak je. Ne každému kaše chutná anebo vyhovuje příprava. Řešení je jednoduché – nenuťte se do kaše!

To že ji snídá půlka kanceláře a všichni blogující o zdravém životním stylu neznamená, že kaši snídát musíte i vy!

 

Jak udělat kaši ideálně vyváženou?

 

Pořád se držte pravidla zdravého talíře! Mějte v kaši zdroj

  • sacharidů – tj. obilné vločky
  • bílkovin – tvaroh, jogurt nebo lépe proteinový jogurt – řecký, skyr apod., popřípadě proteinový prášek
  • tuků – oříšky a semínka v množství okolo 5 – 15 g
  • ovoce - stačí jeden kus 

 

Nevíte si rady se svým jídelníčkem? netrapte se a nechte si poradit! 


Nejnovější články