Ranní kaše mají často špatné složení. Umíte si ji připravit správně?
Ranní kaše jsou ikonou zdravého životního stylu a hubnutí.
A není divu. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků i řady minerálů a fytonutrientů. V zimě po ránu také pěkně zahřejí.
Jenže! Spousta lidí si nepřipravuje kaši nutričně správně vyváženou, a tak snaha o zdravý životní styl může nevědomky přicházet vniveč.
Jaké chyby nejčastěji v praxi vidím?
1. Vločky uvařené ve vodě a k tomu ovoce
Nejjednodušší a nejčastější receptura, kterou u klientů vidím. Ve snaze osekat maximum kalorií, uvaříte nebo namočíte kaši jen ve vodě a přidáte kousek čerstvého nebo sušeného ovoce.
Co je špatně? Kaše je plná sacharidů, chybí v ní bílkoviny i tuky. Bílkoviny vás kvalitně nasytí, potlačují chuť k jídlu a při hubnutí pomáhají udržovat pracně vybudovanou aktivní hmotu.
2. Vločky uvařené v rostlinném nápoji a k tomu zase kousek ovoce
Mléko má bohužel delší dobu špatnou pověst, proto ho spousta klientů nahrazuje rostlinnými nápoji. Ty jsou ale opět zdrojem sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů, a pokud si nevyberete mléko sójové, pak nejsou ani zdrojem bílkovin.
Co je špatně? Stejně jako v předchozí variantě chybí bílkoviny a tuky, kaše je navíc ještě bohatější na sacharidy a jednoduché cukry z rostlinného nápoje.
3. Instantní kaše je nedostačující
Instantní kaši jednoduše zalít horkou vodou a je hotovo!
Jenže, taková kaše je opět plná sacharidů, jednoduchých cukrů, chybí v ní bílkoviny a všem je nám jasné, že ovoce je namalované na tom obrázku na obale, ale uvnitř...
4. Stereotyp
Denně to samé dokola. Někomu to vyhovuje, jiného to jednou omrzí, a tak kaši zase pustíte k vodě.
Střídejte proto obiloviny, vločky nemusí být jen ovesné. Střídejte nebo míchtejte je se špaldovými, ječnými, jahlovými, žitnými nebo rýžovými. Stejně tak střídejte ovoce, oříšky, semínka. Přizpůsobte kaše ročnímu období a snídejte pestře celý rok.
5. Nechutná vám to
Prostě to tak je. Ne každému kaše chutná anebo vyhovuje příprava. Řešení je jednoduché – nenuťte se do kaše!
To že ji snídá půlka kanceláře a všichni blogující o zdravém životním stylu neznamená, že kaši snídát musíte i vy!
Jak udělat kaši ideálně vyváženou?
Pořád se držte pravidla zdravého talíře! Mějte v kaši zdroj
- sacharidů – tj. obilné vločky
- bílkovin – tvaroh, jogurt nebo lépe proteinový jogurt – řecký, skyr apod., popřípadě proteinový prášek
- tuků – oříšky a semínka v množství okolo 5 – 15 g
- ovoce - stačí jeden kus
Nevíte si rady se svým jídelníčkem? netrapte se a nechte si poradit!