Snídáte kaši? Instantní nebo home made?

21.10.2019
Kopie návrhu Pink Black Fun Productivity Pie Chart Facebook Post (2)

Srovnala jsem složení a výživové hodnoty instantní kaše Emco: jablko a skořice, kterou v jídelníčcích vídám nejčastěji s kaší, kterou si doma sama připravuji.

  Emco domácí
hmotnost 65g + 150g voda 355g
složení

ovesné vločky 56%, cukr, glukózový sirup, rozinky 5% (rozinky, slunečnicový olej), sušené mléko plnotučné, bramborový škrob, sušená jablka 3,4%, skořice 0,3%, sůl jedlá. Info ze stránek výrobce.

ovesné vločky 50g, dýňové semínko 5g, nastrouhané jablko 100g, skořice, mléko polotučné 150ml, voda 50ml
složení - jinými slovy porce 65g: vločky 36,4g, cukr a glukózový sirup je dvojím názvem stále cukr - cca 13g, rozinky 3,25g - tedy asi 3 sušené rozinky, sušená jablka 2,21g (což odpovídá cca 15 - 20g čerstvého jablka!), skořice 0,2g, sůl. Na sušené mléko a bramborový škrob zbývá asi 10g. ovesné vločky cca 5 lžic, dýňové semínko 1 lžíce (asi 25ks), nastrouhané jablko menší, skořice 1/3 lžičky, mléko polotučné 150ml, voda 50ml
 příprava Sáček se směsí vysypeme do misky a zalejeme 150ml horké vody. Po 3-5 minutách lze konzumovat. Ve 150 ml mléka povařím vločky, dýňová semínka, nastrouhané jablko a skořici. Po cca 7 minutách je kaše hotová a protože na mne docela hustá, přidávám ještě 50ml vody (lze přidat místo vody mléko). I s přípravou mi výroba kaše zabrala cca 10minut.  
 energie/porci 1029kJ   1330kJ
 bílkoviny  5,8g  12,8g
 sacharidy 45,5g   52,5g
 z toho cukry 18,2g, dle složení odhaduji cca 13g na přidaný cukr, tj. asi 3,5 kostky cukru!!  z vloček, jablka a mléka odhaduji cca 12g, žádný přidaný cukr!!
 tuky 3,25g  8,5g 
 vláknina 4,3g  8g 
doba přípravy 3 - 5 minut (+ čekání na horkou vodu) 10 minut
výhody
  • kratší doba přípravy
  • méně špinavého nádobí
  • ideální jako nouzovka na dovolenou, cesty, do kanceláře, doma apod.
  • kvalitnější nutriční složení: vyšší obsah bílkovin, tuků, vlákniny
  • vyšší energetická hodnota - snídaně se nemá odbývat
  • pro mne lepší chuť i lepší složení (20g semínek X 3 hrozinky, 2g sušeného jablka X 100g jablka)
  • pestrost - lze střídat různé druhy ovoce čerstvého i sušeného, různé druhy ořechů a semínek, vanilku, skořici, kokos, mák apod., lze střídat i základní obilovinu - nemusí to být jen vločky ovesné, lze použít i jiné druhy vloček či přímo jáhly, pohanku, rýži, obilné krupičky apod.
  • tip: obilné kaše z kupiček připravuji ve větším množství a kaši pak uchovávám v ledničce na další 1-2 dny, ohřívám ji tak, že přidám opět trochu mléka (rostlinného nápoje či vody)
nevýhody
  • energetické a výživové hodnoty nejsou ke snídani dostatečné, myslím si, že snídaně pro většinu populace by měla být min. od 1500kJ a více
  • i když složení spousty potravin a pokrmů bývá po ránu horší, ve srovnání s domácí kaší je složení rozhodně horší, nižší obsah bílkovin, tuků, vlákniny a naopak vyšší obsah rafinovaného cukru
  • pro mne tedy i velká senzorická nevýhoda, po letech vaření doma a s používáním přírodních potravin a surovin zkrátka nemám ráda "chemické" a "instantní" příchutě, aromata, příliš cukru apod.  
  • přibližně o 5 minut delší příprava (a to mi za těch 5 minut teda stojí)
  • jeden špinavý kastrólek navíc (fakt nerada myju nádobí)
  • mimo domov nemusí být příprava příliš komfortní (i když připravovali jsme kaše i na táboře v kotlíku nad ohněm)

 

 


Nejnovější články