Recept je úplně jednoduchý, prostě smícháte ořechové máslo s cukrem a kakaem dohromady.
Na trhu jsou dnes k dostání různá ořechová másla, můžete si vybrat např. arašídové, kešu, mandlové, lískoořechové, kokosové či máslo např. ze slunečnicových semínek, které vybírám já, neb mám dcery alergické na ořechy.
Domácí nutela má ve srovnání s tou kupovanou mnohem méně cukru. Kupovaná verze obsahuje cca 55% cukru, má verze cca 20% cukru.
Výsledná čísla ale budou záležet na Vás, kolik cukru si do nutely přidáte a také pozor na výběr ořechového másla. Já doporučuji čisté máslo, tzn. bez soli, cukru, koření atd.
Pro srovnání, koupená nutela má složení: cukr, palmový olej, lískové ořechy (13%), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,4%), odtučněné sušené mléko (6,6%), sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, vanilin.
Nutričí složení ve 100g: Energie 2278kJ, bílkoviny 6g, tuky 31,6g, sacharidy 57,6g, z toho cukry 56,8g.
Domácí nutela má složení: ořechové máslo, cukr, kakao.
Nutriční složení na 100g:Energie 2204kJ, bílkoviny 14g, tuky 39g, sacharidy 33g, z toho cukry: 26g.