Kváskový koláč

Kváskový koláč

  1. 200g kvásku smíchejte s 280ml rýžového (či jiného) mléka, 80g cukru či sirupu a 15ml oleje.
  2. Postupně přidávejte 250g celozrnné špaldové mouky.
  3. Ponechejte cca 4 hodiny při teplotě 30°C (na topení, na sporáku, na slunci apod.). Kvásek během této doby pracuje.
  4. Po 4 hodinách přidejte ještě 120g celozrnné mouky, kůru z jednoho citrónu.
  5. Připravené těsto vyklopte na plech s pečícím papírem, lehce potřete kokosovým olejem či jiným tukem a nechejte ještě 2 hodiny vykynout.
  6. Koláč poklaďte ovocem a posypejte drobenkou.
  7. Drobenku vyrobíte smícháním 50g kokosového oleje (či jiného tuku), 50g kokosu, 30g sirupu a 100g celozrnné mouky.
  8. Koláč pečte asi 40 minut.

Obr. Nakynuté těsto s ovocem (jablka a mražené jahody)

Obr. Hotový koláč, takto celý má 13810kJ. 100g/1100 kJ, B 6g, T 10g, S 44g