Linecké cukroví z bezlepkové mouky
Bezlepková dieta je pro mne zatím stále náročnější a již vím, že jeden úspěch neznamená automaticky, že uspěji i napodruhé. Mé původní domněnce, že jen vyměním mouku za mouku, se nyní opravdu v duchu směju.
Mé dosavadní postřehy:
- Blp cukroví je sušší, velmi křehké a drobí se. Proto těsto zpracovávám vždy tak nějak od oka, tu přisypu mouku, tu přidám tuk či vejce. Je to opravdu experimentování a řídím se dle toho, co mi vzniká pod rukama.
- Vzhledem k tomu, že těsto velmi rychle vysychá, skladuji cukroví v uzavřené dóze v lednici.
- Také se mi osvědčilo horké cukroví lehce potřít horkou vodou (či černým čajem - to jsem se dočetla, osobně nezkoušela) a dále s hotovým cukrovím pracovat až trochu vychladne, neb se opravdu hodně drobí a rozpadá pod rukama.
- Dále doporučuji používat opravdu velmi hladce pomletou mouku. Mám odzkoušeno cukroví z polohrubé rýžové mouky a je to v pusy obdobný pocit, jakoby jste jedli jemný písek. Nebála bych se použít i bramborový nebo kukuřičný škrob.
- Ráda mám opravdu pohankovou mouku pro její chuť, ale ne každému chutná a pokud na ni nejste zvyklí, neexperimentujte určitě ve velkém. Moc dobrá je také kukuřičná mouka a cukroví je po ní krásně žluté.
- Trpělivost, trpělivost, trpělivost...:-)
Recept
- 100g cukru, 250g rostlinný tuk ALSAN (pokud by dcera neměla alergii BKM, určitě bych volila máslo), 60g pohanková mouka, 150g rýžová mouka, 150g kukuřičná mouka, 2 žloutky a kůra z 1 citrónu.
- Mouku jsem ještě doplňovala, odhadem cca 70g, již jsem nevážila....:-(.
- Vzniklé těsto nechejte v lednici alespoň 24hodin odpočinout. Těsto zabalte do potravinové fólie.
- Poté vyválejte a vykrajujte nebo plňte do formiček a upečte.