Na podzim si užíváme slaný dýňový koláč.
Můžete si ho dát teplý i studený, naše holky ho mají rády na svačinu, jejich spolužácí údajně taky :-), a chutná i návštěvám. Běžně dělám ze dvojité dávky.
- 250 g dýně (doporučuji hokaido, lze ale i jiný druh)
- 100 g hladké celozrnné špaldové mouky (ale bude fungovat i s klasickou)
- 100 ml oleje
- 4 vejce
- Šunka, sýr
- 150 g jogurtu (řeckého nebo skyru, pokud potřebujete nebo chcete přidat na bílkovinách)
- 1/2 kypřícího prášku
- Sůl, pepř na dochucení
Recept funguje se syrovou i s pečenou dýní. Syrovou dýni nastrouhejte na struhadle, máte-li upečenou, rozmačkejte. Přidejte k ní vejce, olej, jogurt, sůl, pepř, na kostičky nakrájenou šunku a sýr, nakonec mouku a kypřící prášek.
Koláč lze upéct i bez šunky a bez sýra. Množství si zvolte sami. Do koláče krájím na kostičky, ale když nemám náladu, tak jen na těsto naskládám pár plátků šunky a sýra.
Výsledné těsto má konzistenci jako těsto na bábovku. Nalijte jej do plechu s pečícím papírem a pečte v troubě na 180 °C zhruba 30 – 40 minut. Upečení poznáte špejlí – pokud na ní těsto zůstává, je koláč ještě syrový.
Extra tip: koláč chutná skvěle i s jinými druhy zeleniny. Už má odzkoušenou variantu s brokolicí, květákem, mrkví nebo jejich různými kombinacemi v různém poměru a funguje to i se zeleninou mraženou. Se strouháním se netrápím, prostě jsou v těstě větší kousky zeleniny